Συγκρότημα 7 Κατοικιών

Νεα Κηφισιά 2000

ΕΡΓΟ : Νέο συγκρότημα (7) κατοικιών συνολικής επιφάνειας 800 τμ σε οικόπεδο 1400 τμ.

ΘΕΣΗ : Νέα Κηφισιά / ΑΘΗΝΑ

ΜΕΛΕΤΗ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ : 1999-2000

CONCEPT ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :  ‘’‘Έντεχνη‘’ εμπορική Αρχιτεκτονική

Οι όροι ‘’έντεχνος‘’ και εμπορικός είναι δύο φαινομενικά αντιφατικοί όροι που ωστόσο έχει αποδειχθεί (τουλάχιστον στη μουσική) ότι είναι δυνατόν να συνυπάρχουν .

Στη μαζική κατασκευή πολυκατοικιών έχει κυριαρχήσει λόγω κακής ερμηνείας της εμπορικότητας και λόγω ευκολίας η εφαρμογή του τυπικού ορόφου με το ζωνάρι των ανοικτών μπαλκονιών γύρω από κάθε όροφο. Στο βωμό αυτής της θεοποιημένης εμπορικότητας έχει θυσιασθεί το σύνολο των ανθρώπινων αξιών όπως η ελευθερία, η ιδιωτικότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κ.τ.λ. Ακόμη και αν έχει αλλάξει σήμερα ο εξωτερικός μανδύας της εμφάνισης των πολυκατοικιών σύμφωνα με τη μόδα  του ‘’μοντέρνου‘’ η του ‘’μίνιμαλ’’ η έλλειψη ουσίας παραμένει.

Ωστόσο κατασκευάζοντας μία εμπορική πολυκατοικία είναι δυνατόν να σεβασθείς την ξεχωριστή  προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και την ελευθερία επιλογής του ως  κατοίκου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός κτηρίου που  αποτελείται από διαφορετικές κατοικίες και ως προς την οργάνωσή τους και ως προς τον προσανατολισμό τους και ως προς την διάταξη των ημιυπαιθρίων  χώρων τους  (με χρηστικούς  εξωτερικούς χώρους  και όχι διαδρόμους)  δίνοντας όμως ταυτόχρονα  μηνύματα για τη σχέση του ανθρώπου  (και κατ’επέκταση  του κτηρίου )με τη φύση και με τις ιδιότητες της.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το